Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Πριν την αγορά καινούριου εκτυπωτή


Πριν την αγορά καινούριου εκτυπωτή

1.  .Ένα σημαντικό δίλλημα  πριν την αγορά εκτυπωτή είναι  η επιλογή  ανάμεσα σε  inkjet ή laser εκτυπωτή.  Οι inkjet  χρησιμοποιούν  δοχεία μελανιού ενώ οι Laser εκτυπωτές χρησιμοποιούν δοχεία τόνερ/γραφίτη και μονάδα τύμπανου απεικόνισης,
2. ..Οι Laser εκτυπωτές είναι  περισσότερο κατάλληλοι για μεγάλου όγκου κείμενα εργασίας . Ωστόσο, αν το χρώμα των γραφικών   ή των φωτογραφιών  σας είναι το ζητούμενο, τότε  θα πρέπει να επιλέξετε  inkjet εκτυπωτή. Οι εκτυπωτές laser για λόγους υγείας καλό είναι να τοποθετούνται σε ιδιαίτερους χώρους καλά αεριζόμενους.
3. .. Οι inkjet εκτυπωτές είναι οι πλέον κατάλληλοι για οικιακή και μικρού γραφείου χρήση. Στους inkjet εκτυπωτές η κεφαλή εκτύπωσης είναι μέρος του εκτυπωτή σε ορισμένα μοντέλα, και μέρος του δοχείου μελανιού για άλλα μοντέλα. Τα δοχεία μελανιού ποικίλουν από το να είναι δοχεία τεσσάρων  χρωμάτων δηλαδή τρία χρώματα συν το μαύρο η τρία χρώματα και το μαύρο ξεχωριστά.  Ορισμένοι εκτυπωτές χρησιμοποιούν ξεχωριστό  δοχείο   για κάθε χρώμα  και μπορείτε να αντικαταστήσετε μόνο το χρώμα που έχει εξαντληθεί. Τα δοχεία χωρίς κεφαλή  εσφαλμένα δημιουργούν την εντύπωση ότι είναι φθηνότερα αυτών με κεφαλή , όταν όμως θα έρθει η ώρα  μετά από συγκεκριμένο αριθμό εκτυπώσεων η λόγω ‘’ακινησίας’’ του εκτυπωτή να αντικαταστήστε την αντίστοιχη κεφαλή εκτύπωσης θα διαπιστώσετε   ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο και πολλές φορές ασύμφορο. Καταλληλότερη επιλογή θεωρούμε τους εκτυπωτές που χρησιμοποιούν δυο δοχεία χρωμάτων.
4. .Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες  από τους οποίους οι κυριότεροι   περιγράφονται   παρακάτω και που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την αγορά ενός εκτυπωτή, σχετικοί με τις ανάγκες του τελικού χρήστη  και  οι οποίοι  είναι καθοριστικοί για  την τελική επιλογή μεταξύ inkjet με πολλαπλά  δοχεία η με δυο ενσωματωμένης κεφαλής καθώς και η επιλογή μεταξύ laser μονόχρωμου η εγχρώμου :
Πολύ-λειτουργικοί εκτυπωτές ( Πολύ-μηχάνημα )
Αυτοί οι τύποι εκτυπωτών  συνήθως αναφέρονται και σαν  3 σε 1, αλλά  και ως πολυμηχανήματα , και αποτελούνται από έναν εκτυπωτή, σαρωτή και αντιγραφικό. Ορισμένα νεότερα μοντέλα ενσωματώνουν και λειτουργία Φαξ. Αυτό το είδος του εκτυπωτή εξοικονομεί σημαντικό χώρο  που σε άλλη περίπτωση  θα χρειάζονταν  για εγκατάσταση τριών  ή τεσσάρων  διαφορετικών  συσκευών. Χρειάζεστε μόνο μια παροχή ρεύματος    και δεν μπερδεύεστε με πολλά διαφορετικά είδη αναλωσίμων (χαρτιών, μελανιών) που θα απαιτούσε η χρήση  διαφορετικών  συσκευών και ασφαλώς περισσότερα έξοδα λειτουργίας.
Ανάλυση ( Resolution - DPI)
Ανάλυση ή DPI καθορίζει την ποιότητα εκτύπωσης του έργου που παράγεται.   Πρόκειται για τον αριθμό των κουκκίδων ανά ίντσα που εμφανίζονται στη σελίδα.   Αυτά συνήθως εκπροσωπούνται από την οριζόντια και κατακόρυφη μέτρηση 600 x 300 dpi. Τα  600 dpi θεωρείται επαρκές επίπεδο για την εκτύπωση των κοινών εγγράφων που περιέχουν   κείμενα και εικόνες. Η ποιότητα φωτογραφικής εκτύπωσης απαιτεί υψηλότερα επίπεδα dpi, με ένα μέσου φάσματος εκτυπωτή   ικανό για εκτυπώσεις τουλάχιστον των 4800x1200 dpi.
Ταχύτητα εκτύπωσης (Print Speed)
Η ταχύτητα αφορά τον αριθμό των σελίδων εκτυπώνονται ανά λεπτό. Αυτές οι αξιολογήσεις μπορούν να βοηθήσουν για τη μέτρηση των επιδόσεων μεταξύ των διαφόρων μοντέλων. Οι μονόχρωμοι  εκτυπωτές λέιζερ είναι συνήθως ταχύτεροι από τους  inkjet εκτυπωτές χαμηλού κόστους. Ενώ μεσαίου και υψηλού κόστους inkjet εκτυπωτές μπορεί να είναι αρκετά πιο γρήγοροι από αντίστοιχους laser .   
Duty Cycle 
Αυτό είναι ο ανώτατος αριθμός φύλλων που μπορεί να  εκτυπώσει ο εκτυπωτής ανά  μήνα. Ως εκ τούτου, πρέπει να επιλέξετε έναν εκτυπωτή με τέτοιο  κύκλο εκτυπώσεων   που να καλύπτει τις εκτυπωτικές σας ανάγκες   με άνεση ώστε να επιτευχθεί και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τον ίδιο εκτυπωτή. Βέβαια αν πρόκειται για  εκτυπώσεις γραφείου με χρήση τοπικού δικτύου,  μια  λύση θα μπορούσε να είναι  η εγκατάσταση περισσοτέρων του ενός laser  ασπρόμαυρου εκτυπωτή χαμηλού κόστους .
Connection Interface 
Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο ο εκτυπωτής είναι συνδεδεμένος με έναν υπολογιστή, Desktop, Notebook, Netbook,  Laptop η κινητό τηλέφωνο. Όλοι οι εκτυπωτές σήμερα έχουν δυνατότητα για σύνδεση με USB  , ενώ υπάρχουν και εκτυπωτές με δυνατότητα  Wi-Fi για την ασύρματη εκτύπωση  και άλλοι έχουν ενσωματωμένο Ethernet   σύνδεση η οποία  επιτρέπει   τη δικτύωση πολλών χρηστών με τον εκτυπωτή. Είναι σημαντικό να ελέγξετε τις συνδέσεις που είναι διαθέσιμες ώστε να ταιριάζουν με τις εκτυπωτικές σας ανάγκες .
Print Media 
Το συγκεκριμένο άρθρο περιγράφει το είδος του υλικού που μπορεί να  τυπώσει επάνω του ο εκτυπωτής. Μπορεί να κυμαίνεται από κανονική Α4 σελίδα, φωτογραφικό χαρτί  διαφόρων μεγεθών και επιχρισμάτων, φακέλους, κάρτες, διαφάνειες,   επιφάνεια CD ή  DVD και  χαρτιού μεταφοράς .
Εκτύπωσης διπλής όψης ( AutoDuplexing) . Αυτό επιτρέπει την αυτόματη εκτύπωση διπλής όψης, για μεγάλη παραγωγή φυλλαδίων και μείωση της χρήσης χαρτιού. Η τεχνολογία αυτή είναι συχνότερα διαθέσιμη  σε laser εκτυπωτές. Αλλιώς όλοι οι εκτυπωτές έχουν την δυνατότητα χειροκίνητης εκτύπωσης διπλής όψης (Manual Duplexing).
Είσοδοι Καρτών (Card Slots )
Οι υποδοχές καρτών μνήμης  επιτρέπουν την εκτύπωση απευθείας από την κάρτα μνήμης μιας  φωτογραφική μηχανής  και επίσης μπορείτε να δείτε την εικόνα που θέλετε να εκτυπώσετε μέσω μιας μικρής  οθόνης ενσωματωμένης στον εκτυπωτή.
 Ίχνος (Footprint)
Αυτός είναι ο χώρος που καταλαμβάνεται από το μέγεθος ενός εκτυπωτή. Εδώ θα πρέπει ο χρήστης να  αναρωτηθεί εάν ο εκτυπωτής  ταιριάζει στον διαθέσιμο  για το σκοπό  αυτό χώρο στο σπίτι ή στο γραφείο.
 Οι δαπάνες λειτουργίας (Running costs) 
 Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι χρήστες  στην αγορά ενός εκτυπωτή είναι που δεν τον ελέγχουν  το κόστος των αναλωσίμων είτε πρόκειται για  μελάνη  ή γραφίτη,. Το κόστος μπορεί να διαφέρει δραματικά   μεταξύ  μελανοδοχείων διαφόρων κατασκευαστών / μάρκες (ακόμα και μεταξύ διαφορετικών εκτυπωτών του ίδιου σήματος).
Πριν από  την αγορά ενός εκτυπωτή ελέγχουμε τις τιμές των μελανοδοχείων / κεφαλών  και τόνερ δοχείων. Ελέγχουμε εάν τα δοχεία μελανής ή  τόνερ του   προς αγορά εκτυπωτή, έχουν την δυνατότητα να ξαναγεμίσουν / ανασκευαστούν . Σε αυτή τη περίπτωση το κόστος χρήσης/εκτύπωσης μπορεί να μειωθεί σημαντικά.
5. ..Τα ανωτέρω στοιχεία ελπίζουμε να  σας βοηθήσουν να πάρετε μια πιο τεκμηριωμένη απόφαση  για την αγορά εκτυπωτή που θα είναι ο πλέον κατάλληλος  για τις ανάγκες σας .
Βέβαια σημαντικό ρόλο στη επιλογή εκτυπωτή έχει το κόστος αγοράς . Αφού βρείτε μια σειρά από εκτυπωτές που είναι σε θέση να εκτελέσουν τις  λειτουργίες  που χρειάζεστε, μπορείτε στη συνέχεια, να φιλτράρετε τη λίστα με βάση  τον προϋπολογισμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου